Skip navigation

QUID, el millor dels dos móns: una PWAMPper |   Temps estimat de lectura, 4.325 minuts

... La creació d'aplicacions web progressives és el futur de la Web, la carrega instantània al mòbil una abosluta necessitat. La combinació és una PWAMP. I això és QUID, el millor dels dos móns!

El passat

Els desenvolupadors i dissenyadors segueixen utilitzant l’arquitectura de PC i la Web basada en el navegador d’escriptori i continuen desitjant poder accelerar-la als mòbils. Veiem aquest enfocament en els “embolcalls” per a aplicacions natives, personificats a per exemple PhoneGap (IE, Apache Còrdova), on les aplicacions web i llocs web estan escrites en HTML i CSS i després “embolicades” amb propietats natives (API hooks per al sistema operatiu i el maquinari del telèfon mòbil). El terme a la indústria per a aquests beuratges és aplicacions “híbrides”. A dia d’avui, aquest és un enfocament erroni en el desenvolupament multiplataforma i en la construcció de les millors experiències Web i app.

El Present

Si heu anat seguint el desenvolupament web aquests darrers mesos, és probable que hagueu llegit les Aplicacions Web Progressives (en anglès PWAs). És un concepte general utilitzat per descriure experiències web tan avançades que competeixen amb les aplicacions natives: el ple funcionament offline, la capacitat d’instal·lació, “Retina”, la ràpidesa, el comportament “suau” de l’aplicació al navegador, les notificacions push i una gran interfície d’usuari.

Les Aplicacions web progressives (“progressive web apps”) és un concepte exposat per primer cop per l’enginyer de Google Alex Russell el juny de 2015. En poques paraules, les aplicacions web progressives comencen com pestanyes al navegador Chrome i esdevenen progressivament més “aplicació” a mida que més persones les utilitzen, fins al punt en què poden ser afegides a la pantalla principal del telèfon i tenir accés a propietats d’aplicació com ara notificacions i ús sense connexió. Les aplicacions web progressives són “linkables” via URL, completament responsives i segures.

“Service Workers”

Els “Service Workers” poden fer que els llocs web funcionen fora de línia o ajudar a accelerar el contingut “interceptant les sol·licituds de xarxa per oferir respostes programàtiques o emmagatzemades a la memòria cau.”

L’interessant dels “Service Workers” és que si poden interceptar, emmagatzemar i lliurar continguts a partir de sol·licutds de xarxa, també poden tenir sempre a disposició l’arquitectura de l’aplicació (“Appication Shell Architecture”), és a dir, la interfície bàsica i el disseny de l’aplicació web emmagatzemats i llests per lliurar-los gairebé a l’instant.

No obstant això, tot i que la nova API dels Service Worker permet emmagatzemar a la memòria cau tots els actius del lloc web per a una segona càrrega gairebé instantània, com quan conèixer algú nou, la primera impressió és el que compta. Si la primera càrrega triga més de 3 segons, l’últim estudi de DoubleClick mostra que més del 53% de tots els usuaris ens abandonarà.

AMP, per a Pàgines Mòbils Accelerades

Un dels avantatges més importants d’un lloc web és l’entrada gairebé sense fricció - és a dir, sense el pas de la instal·lació i amb la càrrega gairebé instantània. Un usuari és sempre a un clic de distància. Per realment beneficiar-nos d’aquesta oportunitat l’únic que necessitem és un lloc web “fotudament” ràpid! AMP, abreviatura de pàgines mòbils accelerades, la clava en això. De fet, és la seva raó de ser! … tot i que a costa d’haver de ser extramadament respectuosos a l’hora de desenvolupar amb les restriccions que imposa.

QUID.cat el millor dels dos móns!

Al final el que importa és aconseguir una experiència d’usuari ideal. Més o menys hauria de ser així:

  1. Un usuari descobreix un enllaç cap al nostre web i fa clic.
  2. El contingut es carrega gairebé instantàniament i és un plaer consumir-lo.
  3. Automàticament es convida l’usuari a una experiència encara més rica, amb les notificacions push i el funcionament offline.
  4. L’usuari exclama: “I tant, és clar que sí!” I en un instant el redirigim a una experiència similar al d’una app nativa i se’l pot instal·lar a la pantalla d’inici.

La primera càrrega del nostre web l’hem de sentir com gairebé instantània, i després hem d’anar tenint una experiència de navegació cada cop més atractiva.

Sona massa bo per ser veritat? Doncs justament això és QUID, el millor dels dos móns! Una sòlida comibació de les dues tecnologies: PWA + AMP

A Oxygen apostem de totes totes per la construcció d’app webs que dugin a la millor experiència possible als seus usuaris per mitjà de les millors tecnologies disponibles en cada moment. És per això que hem creat QUID, una mostra de les possibilitats reals d’una aplicació web progressiva amb pàgines mòbils accelerades. QUID és una PWAMP! (PWA + AMP):

  • Plenament responsiva
  • De càrrega gairebé instantània en qualsevol escenari
  • Indepentent de la connectivitat, ja que funciona “offline”
  • Instal·lable a la pantalla d’inici
  • Atractiva ja que disposa de la capacitat per retenir els usuaris via notifacions no intrusives de nous contignuts.

A més a més, de segura (funciona sota https) i moderna ja que té un flux de publicació basat en 2 respositoris github i compilació via travis amb gulp. D’això en seguirem parlant en una altra ocasió.


A Oxygen.cat tenim la voluntat d’intentar anar un pas per endavant, oferint allò que els nostres clients es mereixen: el millor servei i la millor innovació!